Esteu aquí: Inici / Què fer? / Cultura / Itineraris culturals / Itinerari del Tremat
 • Imprimeix-ho
 • Envia

Itinerari del Tremat

Imatge Principal

1. CAL MALS AVINGUTS (IHS 1690)

A la façana principal de la nova casa es pot veure una pedra apareguda durant la remodelació que segurament pertanyia a l’antiga casa.

La inscripció diu: «Jesús, Maria, 21 de febrer de 1690».

Aquesta casa s’anomenava cal Mals Avinguts perquè abans, quan les parelles no es duien bé, no es podien separar, però podien venir aquí (era una casa de propietat pública) a passar una temporada fins que s’arreglaven.

 

2. FONT DEL TREMAT

A la font hi trobem l'escut d'Andorra.

L'escut del Principat d'Andorra és el tradicional de fa segles i va ser adoptat oficialment com a símbol nacional el 1969. Apareix també al centre de la bandera d'Andorra. És quarterat. En el primer quarter, de gules, hi ha una mitra d'or perfilada i embellida d'argent per damunt d'un bàcul de bisbe d'or posat en barra (les armes del copríncep episcopal, el bisbe d'Urgell). En el segon quarter, d'or, hi ha tres pals de gules (les armes del copríncep francès, el comte de Foix). En el tercer quarter, d'or, figuren quatre pals de gules (per Catalunya). En el quart quarter, d'or, hi ha dues vaques passant de gules posades en pal, acornades, encollarades, clarinades i ungulades d'atzur (per Bearn).

A l’aixeta del costat hi ha un isard, animal típicament andorrà i muntanyenc.

 

3. CAL JOAN ANTONI

Una altra casa forta de la parròquia, datada del segle XII.

A la façana destaquen la balconada, les reixes de ferro forjat i les arcades, els esgrafiats, així com un rellotge solar al mur sud.

Cal recordar que s’ha de retardar una hora a l’hivern i dues a l’estiu!

 

 

4. CAL COSOMET

Petita casa medieval reformada al segle XX.

Destaquen la forja i els treballs de les reixes dels balcons, autèntiques obres de filigrana dels ferrers andorrans del segle XIX.

 

 

5. CASA NOVA SIGARRÓ

Una barreja de tradició i modernitat, en la fusta treballada —a Andorra se’n diu musicada— hi ha representades estampes típiques de la vida d’abans i la vida d’ara al país.

La fusta treballada és actual.

En ella hi podem trobar una imatge de Nostra Senyora de Meritxell.

 

 

6. CASA CRISTO

Museu etnogràfic que mostra el modus vivendi de l’andorrà humil de la fi del segle xix i principi del xx.

La casa ha arribat intacta als nostres dies.

Val la pena visitar-la.

 

7. CASA SIGARRÓ

Casa del segle XVIII, presenta arcs de mig punt a les finestres inferiors.

Destaquen:

     • l’alçada de la xemeneia
     • la data de la construcció de la casa: 1789

 

 

 

8. ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL DE LA MOSQUERA

Petita església dedicada a Sant Miquel Arcàngel i Sant Joan Baptista, la seva datació és incerta. Va ser ampliada al segle XIX. L’absis no està diferenciat de la nau i damunt de la paret de ponent té un campanar d’un sol ull.

L’interior conserva un retaule del segle xvi dedicat als sants patrons —amb escenes relatives a aquests— i unes pintures murals a la volta i a les parets del presbiteri, així com a la volta de la nau. Aquestes pintures, que representen com a tema central la Transfiguració de Crist, són de la fi del segle XIX i van ser realitzades pel pintor Oromí de la Seu d’Urgell. Aquesta església guarda dues petites curiositats: la primera, mirant al sostre, manca un manament a les pintures del segle XIX, i la segona, en el retaule, en què surt representat Judes Iscariot, un fet raríssim.

 

9. CAL NOTARI

Antiga casa d’un dels notaris del poble. Destaquen el picaporta treballat de l’antiga porta de la casa, així com la forja dels balcons i l’arrebossat, que imita els totxos, de la casa. Antigament, si no era una casa pobra o una borda, la casa no es deixava mai de pedra vista. De la casa original, només en resta la façana amb els petits balconets.

 

Galeria d'Imatges
3-Cal Mal Avinguts 2.jpg 4-Font del Tremat.jpg 5-Font del Tremat - escut.jpg 6- Cal Joan Antoni.jpg 7- Cal Joan Antoni - rellotge solar.jpg 8-Cal Cosomet.jpg 9-Cal Cosomet - balcó de forja.jpg 10-Casa nova Sigarró.jpg 11- Casa Cristo.jpg 12-Casa Sigarró.jpg 13-Casa Sigarró - xemeneia.jpg 14-Sant Miquel de la Mosquera.jpg

© 2013, COMÚ ENCAMP - Plaça dels Arinsols, 1 · AD200 Encamp (Principat d'Andorra) - Tel. +376 873 200