Esteu aquí: Inici / Què fer? / Cultura / Itineraris culturals / Itinerari de la Mosquera i el Tremat
  • Imprimeix-ho
  • Envia

Itinerari de la Mosquera i el Tremat

Imatge Principal

1. PLAÇA DEL CONSELL

Antiga plaça de la Mosquera, centre neuràlgic del poble, tota la vida i els actes importants es feien aquí. Les decisions es prenien aquí, ja que el Comú, (lloc on es reunien les autoritats del poble) va restar a l’actual oficina de turisme des de mitjan segle xix fins als anys 1980. Les festes majors amb els músics (que sovint eren la banda de militars de l’exèrcit espanyol destacat al quarter de la Seu d’Urgell) duraven fins a la matinada. La plaça es tancava amb boixos i es feia pagar entrada als fadrins de les altres parròquies, ja que si volien ballar amb les noies del poble, havien de contribuir a pagar la festa. De la plaça original, només en queda la part on hi ha les cases més antigues.

Les cases de l’altra part de la plaça són noves, ja que el 1937 hi va haver un aiguat que ho va arrasar tot. Els més vells recorden que a l’octubre del 1937 va ploure moltíssim i, de cop, unes terres (del costat del riu) van baixar i taponar el riu tot fent presa. Quan l’aigua que baixava amb força va trencar la presa, totes les cases, els estris i els animals que hi havia van baixar riu avall. L’aigua va entrar fins al mig de la plaça, emportant-se la casa del Comú i la casa contigua. Només va aguantar un mur dempeus. Allà hi havia el santcrist de la sala del Consell. La gent del poble deia que, com que hi havia el santcrist allà, havia estat un miracle que l’aigua no hagués entrat carrer avall cap a dins del poble. Els habitants d’Encamp es van refugiar al roc del Puy (on hi ha actualment Ràdio Andorra). Només es van haver de lamentar danys materials i algun animal mort. L’arxiu del Comú es va perdre quasi en la seva totalitat.

 

2. CASA XAMPAINA

Antiga casa de la família Xampaina, de la nissaga de la qual destaquen personatges il·lustres, com ara consellers i batlles.

A la seva façana de pedra i tres plantes destaquen la forja dels balcons, amb la data 1889 i les inicials de l’amo de la casa que les va fer col·locar, JV, així com les de la seva dona, AN: Josep Vilanova i Anna Naudi.

 

 

3. CASA CHÉ

Una de les cases més antigues del poble, es podria datar del segle XVI-XVII.

L’absència de cap de casa i la xemeneia piramidal, així com el llosat que protegeix la façana i les mides de la casa, fan pensar que podia ser una casa d’origen medieval.

Els balcons són de forja; originalment ho eren de fusta.

 

 

4. CARRERÓ ENTRE CAL XAMPAINA I CAL SASTRICO

Es pot veure com s’aprofitava al màxim el terreny.

Una persona passa amb prou feines entre les dues cases.

Aquest callís comunica els carrers de darrere de la Mosquera i els del davant sense la necessitat d’anar a fer una volta molt llarga.

 

 

5. GALLINER I SAFAREIG DE CAL CANART

L’aprofitament al màxim dels recursos era una prioritat per als nostres avantpassats.

Aquí hi ha una construcció ben curiosa, el galliner, que està sobre la cort de la casa i la porta del qual és l’original de l’època.

Al davant es troba cal Canart, amb el seu pati, i a l’interior, el safareig de la casa, que s’ha conservat intacte. Destaquen la façana pintada i el balcó de forja del 1926.

Aquest és un bonic racó per retratar.

 

6. CAL PICART

En continuar carrer avall, hi ha una gran casa de color groc: és una de les antigues cases fortes de la parròquia. Era propietària de fargues i durant el segle XVIII va viure la seva època de zenit. El muret que dóna accés al jardí està construït mitjançant la tècnica del mur niu d’abella, característica de l’anomenada arquitectura del granit (anys 1930-1940), en què les pedres fan una forma que recorden als nius d’abella. Estan perfectament treballades i col·locades, i encaixen perfectament les unes amb les altres. A la façana destaquen els balcons de ferro forjat i treballat (del segle xix), els estripagecs (reixes amb forma de mitja lluna que normalment es posaven a les finestres més baixes de la casa i servien perquè no hi entressin animals petits o lladres. El seu nom prové del verb ‘estripar’ i el mot ‘gec’, que en català antic vol dir jaqueta) així com els boquers (representacions de caps i cares humanes o fantàstiques que servien per decorar i, segons la llegenda, per protegir la casa contra mals esperits, bruixes i encanteris). Es poden trobar a les cinc bigues que hi ha sota el llosat. Daten del segle XVIII i són un tresor, ja que ben pocs han sobreviscut fins avui. És de remarcar el gruix dels murs de les cases que hi ha al seu voltant.

 

7. MALLADOR DE PICART I CARRERÓ ESTRET

Aquest petit espai servia per mallar (batre) els cereals i era multifuncional. A dalt hi ha un altell que connecta la casa pairal amb una d’annexa.

Cal fixar-se bé per poder veure un petit balcó d’ampit fet de fusta. Com que estava en un carreret secundari, aquí no es posava ferro; amb la fusta ja n’hi havia prou.

Passant pel callís, es continua per l’esquerra, i cap amunt.

 

 

8. CAPELLA DE CAL JOAN ANTONI

Aquesta capella és barroca del 1721. És una ermita privada propietat de la casa adjacent, cal Joan Antoni. La capella està consagrada sota l’advocació de Sant Antoni de Pàdua. Al penell (aparell per a assenyalar la direcció del vent) del petit campanar d’espadanya hi ha un gall de ferro forjat. El gall és utilitzat als penells des del segle VIII per l’Església i simbolitza les tres negacions de Sant Pere a Crist i també a la llum, ja que just en sortir el sol, aquest és el primer que ho anuncia. La llum per a l’Església és Crist. Els penells sempre havien d’anar col·locats a la part més alta dels edificis. La petita ermita només és per a ús de la família propietària.

 

9. MOLÍ DEL GUILLEM

Antic molí fariner propulsat per energia hidràulica, propietat de casa Guillem.

Es podria datar dels segles XVI-XVIII, conserva tota la maquinària original i encara funciona avui en dia.

El rodet que hi ha sota l’arc de la façana principal continua funcionant en l’actualitat.

 

Galeria d'Imatges
1- Plaça del  Consell.jpg 2- Casa Xampaina.jpg 3- Casa Xampaina balcó.jpg 4- Casa Ché.jpg 5- Carreró.jpg 6- Galliner Cal Canart.jpg 7- Galliner Cal Canart 1.jpg 8- Safareig Cal Canart.jpg 9- Cal Canart.jpg 10 - Cal Picart.jpg 11- Cal Picart - murs niu abella.jpg 12 -Cal Picart - balcons.jpg 14- Cal Picart - boquers.jpg 15-Detall del gruix dels murs.jpg 16 -Cal Picart - Mallador.jpg 17 - Carreró estret.jpg 19 - Molí del Guillem.jpg 20 - Molí del Guillem - interior.jpg 21 - Molí del Guillem - exterior.jpg

© 2013, COMÚ ENCAMP - Plaça dels Arinsols, 1 · AD200 Encamp (Principat d'Andorra) - Tel. +376 873 200