Esteu aquí: Inici / Què fer? / Cultura / Esglésies-monuments / Església de Santa Eulàlia d'Encamp
  • Imprimeix-ho
  • Envia

Església de Santa Eulàlia d'Encamp

Església parroquial d'Encamp. Començada a construïr durant el segle IX, adquirí ben aviat les funcions d'església parroquial, funcions que encara conserva.
Imatge Principal

Al segle XII se li afegeix el campanar, que amb els seus 23 metres d'alçada, és el mes alt dels campanars romànics-lombards del país. Dividit en tres pisos, presenta finestres geminades al seus dos primers pisos. L'excepció és al tercer, les finestres passaren de ser dobles a senzilles durant el segle XVI, per tal d'encabir-hi les campanes. Una creu de ferro forjat amb peu de pedra tosca corona la coberta del campanar.

Conserva el porxo més antic datat a tot Andorra, del segle XIV, orientat a migdia i aixoplugant el pòrtic d'entrada romànic del temple. Al costat del porxo, trobarem una petita caseta, anomenada *comunidor, aquest és del segle XVI i és l'únic que ha restat dempeus de tot el país. Té quatre finestres i està ple de simbolisme, els 4 evangelistes, els 4 punts cardinals, els 4 elements...Servia per conjurar les tempestats i fer Consells de Comú.

L'església s'engrandí al segle XVII, quan es posaren 2 capelles laterals al mur nord. El 1988 es dugueren a terme les últimes reformes del temple, es descobriren les restes de l'absis romànic (enderrocat el 1924) i s'eixamplà la nau fent un nou centre parroquial.

De l'interior de l'església podem destacar la magnífica pila baptismal romànica i tres bonics retaules barrocs, del 1620, 1689, i 1701 respectivament.

Les reixes de les antigues fargues andorranes (ricament treballades) i els vitralls contemporanis, no us deixaran indiferents!

 

*comunidor: petita edificació en forma de porxo obert a tots quatre vents, coberta i situada prop de l’església, on s’aixoplugava el sacerdot que comunia les tempestes i les pedregades.


Galeria d'Imatges
campanar-001.JPG exterior-02.jpg exterior-03.jpg exterior-04.JPG interior-01.jpg interior-02.jpg interior-03.jpg pica-001.jpg porxo i comunidor-001.jpg

© 2013, COMÚ ENCAMP - Plaça dels Arinsols, 1 · AD200 Encamp (Principat d'Andorra) - Tel. +376 873 200