Esteu aquí: Inici / Què fer? / Cultura / Esglésies-monuments / Conjunt històric de les Bons
  • Imprimeix-ho
  • Envia

Conjunt històric de les Bons

Aquest conjunt està ubicat a la part alta del poble de les Bons i està format per una torre de defensa, dos colomers, una cort excavada a la roca i un dipòsit d'aigua.
Imatge Principal

De datació medieval, és interessant la seva visita.

El dipòsit d'aigua (excavat a la penya) aprofitava l'aigua del torrent de les Bons, mitjantçant un canal excavat a alta muntanya i abastia a tot el conjunt. El més destacable de tot el conjunt és la torre de defensa, també coneguda com la Torre dels Moros, que presenta *espitlleres i *matacans al seu últim pis (d'un total de quatre). Ens podrem enfilar fins a dalt de tot i contemplar la vall d'Encamp des d'una posició privilegiada.

A banda i banda de la torre veurem els dos colomers, el petit anomenat de “Rossell” i el gran anomenat de “Cotxa”. Són dos torres de planta quadrada destinats a la cria de coloms i els podem ubicar històricament en els segles XVI i XVII.

Si teniu l'oprotunitat, no deixeu de visitar els carrers i carrerets del nucli de les Bons, de ben segur què us fascinaran!

 

*espitllera: obertura rectangular llarga i estreta practicada en un mur o en una porta perquè hi entri la llum o per a disparar des de dins.

*matacà: obra de fortificació que corona una muralla, una torre o una porta, amb parapet i sòl espitllerat per a poder observar i hostilitzar l’enemic.

Galeria d'Imatges
conjunt.jpg conjunt1.jpg conjunt2.jpg

© 2013, COMÚ ENCAMP - Plaça dels Arinsols, 1 · AD200 Encamp (Principat d'Andorra) - Tel. +376 873 200