Ruta dels Orris Encamp - Les Deveses

ITINERARI 1 - LES DEVESES
L’itinerari recorre la part alta de la vall dels Cortals fins a la collada d’Enradort. El recorregut segueix els orris que hi ha situats al vessant sut del riu de les Deveses, amb prats i molleres a la capçalera d’Enradort, on sovintegen les marmotes.

Al llarg del recorregut, hi trobem tres importants construccions antigues: 
L’orri Vell, es troba en un esperó entre el riu de les Deveses i un afluent procedent del Griu. Es manté intacte i destaca per les grans dimensions de la pleta, que ressegueix els rocams naturals.

Dominant el riu, s’hi poden veure la llarga munyidera i, adossada a una gran roca, l’antiga cabana enrunada. 
L’orri d’Emportona, es troba en una coma que domina la capçalera del riu de les Deveses, a pocs metres del riu d’Emportona.
La part principal ha esta excavada i explica l’evolució de les cabanes amb tres edificis diferents: una gran cabana de la fi de l’època medieval, una cabana de l’època moderna i la petita cabana del segle XIX, l’única visible abans de les excavacions.És un exemple paradigmàtic, amb una pleta i una munyidera molt ben conservades.

El lloc també amaga un establiment neolític, probablement destinat a la ramaderia. 
L’orri d’Enradort, es troba al costat d’una tartera, prop de les molleres de la capçalera del riu de les Deveses i al peu de la collada d’Enradort i del cim de Solanelles. Roman intacte i s’hi pot intuir la pleta circular, possible origen del topònim i que acollia les ovelles. Entre les pedres, s’hi poden distingir la munyidera així com diverses petites cabanes i altres estructures.
Dificultat
Mitjana
Aigua
No