Ruta dels Orris Encamp

Els tres itineraris de la Ruta dels Orris
Els vuit orris de la Ruta dels Orris

Els orris són unes construccions ubicades a l’alta muntanya i que els pastors utilitzaven antigament a l’estiu. Formaven un assentament temporal que generalment agrupava la cabana, la munyidera, la pleta i altres estructures menors, com coberts i fresqueres. S’hi elaborava el formatge d’orri amb llet d’ovella; una important moneda de canvi per a les antigues operacions econòmiques i impositives.

Les excavacions arqueològiques han posat de manifest l’evolució d’aquestes construccions: els conjunts, que daten de l’època medieval, han patit evolucions en les èpoques moderna i contemporània paral·lelament als canvis econòmics i jurídics de les explotacions ramaderes. La recerca, a més, ha descobert importants restes de les èpoques prehistòrica i romana en alguns dels orris, fet que posa en relleu uns antecedents de gran valor per a la història del Principat.

Els orris representen una part essencial del paisatge de muntanya i un sector primordial de l’economia d’Andorra. Formen un patrimoni rellevant de l’arquitectura vernacla de l’alta muntanya del Pirineu, amb totes les construccions realitzades amb pedra seca, seguint les tècniques ancestrals de l’arquitectura feta amb pedra i terra del lloc.

La Ruta dels Orris és un ampli recorregut per diversos orris de l’alta muntanya d’Encamp.
Al llarg del recorregut, hi trobarem els indrets on vivien els pastors i les restes d’antics establiments, que permeten conèixer-ne i interpretar-ne la història, la funcionalitat i l’evolució fins a l’actualitat així com descobrir què amaguen aquestes estructures típiques dels Pirineus.

La ruta és accessible des de diferents punts de la parròquia i es divideix en tres itineraris: les Deveses, el Cubil i Encenrera. A més de descobrir part de la història d’Andorra, el recorregut permet passejar entre rius, llacs i aiguamolls, i sovint prop de tarteres, on trobarem les antigues cabanes de pastors.

La ruta recorre la part oriental de la parròquia, des dels Cortals, propers a Encamp, fins al circ dels Pessons, tocant a Grau Roig. Per als itineraris, es poden utilitzar les instal·lacions de l’estació d’esquí i combinar diverses opcions d’accés. Es poden fer a peu, però també es pot combinar la passejada amb l’anada o la tornada a través del Funicamp i del servei de 4x4, que estan disponibles durant la temporada d’estiu.

És una ruta adaptable a totes les edats així com al temps de què es disposi. Cadascun dels itineraris travessa valls diferents i presenta els orris de manera diversa. Per això, es poden destinar diversos dies a gaudir-ne, però també es pot fer la ruta completa en un sol dia.
Dificultat
Fàcil
Aigua
No
Observacions