03 - Encamp - Refugi d’Ensagents - Coll de Pessons - Refugi de l’Illa

Aquesta és una ruta sense complicacions tècniques però que requerirà una bona condició física degut a l’important desnivell que haurem d’enfrontar.

Sortirem des de l’Oficina de Turisme d’Encamp, a la plaça del Consell núm. 1, seguint les marques del GR-11 (vermell i blanc) pujarem pel carrer de la Girauda, passarem per davant de l’edifici del Comú, tot recte, per l’avinguda de Rouillac passarem el pont sobre el riu Aixec fins arribar a la vora del riu Valira d’Orient, on agafarem l’empedrat camí de l’Oratori per després seguir les indicacions del camí del Boixader, haurem de creuar la carretera pel pas de vianants i amb precaució i a partir d’aquí sempre seguirem les marques grogues atents als cartells en els desviaments que trobarem. Submergits dins el bosc, i en constant i dura pujada, continuarem pel camí del Tosquer, creuarem el camí de la Canal per a seguir pel camí dels Solans. Passarem sota del Funicamp i en suau baixada primer, paral·lels als camps de pastura i en suau pujada després, paral·lels al riu passarem per davant d'unes bordes. Pel pont sobre el riu girarem a dreta per agafar la pista que ens conduirà a la carretera dels Cortals, que seguirem uns metres per agafar un corriol que s’enfila a mà esquerra. Seguim el corriol i arribarem a una cruïlla que indica l’entrada al Bosc del Campeà.

Seguirem les indicacions al refugi d’Ensagents pel camí d’Ensagents. La pujada per dins el bosc és ben distreta ja que anem per la vora del riu d’Ensagents on trobarem passarel·les de fusta que potser ens salvaran de mullar-nos els peus si hi ha acumulació d’aigua.

En el km 7,5 arribarem al refugi d’Ensagents. Estarem a 2.440 m d’altitud i haurem guanyat ja gairebé 1.200 metres de desnivell positiu. Aquí els paisatges oberts ens ofereixen un espectacle visual espectacular i una vegetació exuberant i acolorida.

Passat el refugi seguirem les indicacions a la collada dels Pessons i al refugi de l’Illa, seguint la direcció que portem, pel camí del mig. Per a continuar hem de seguir sempre amunt les marques de color rosa i les fites. Arribarem a la carena on gaudirem d’excel·lents vistes panoràmiques sobre els estanys d’ambdues vessants fins la collada de Pessons, on trobarem el GR-11. Continuarem direcció al pic de Pessons per baixar després, sempre seguint les marques del GR fins el refugi de l’Illa, primer per sender descompost a la baixada més dreta, i herba en suavitzar-se i vorejar l’estany, punt final del trajecte.

Descarrega't el track
Dificultat
Difícil
Altitud
Sortida: 1.272 m. Màxima: 2.830 m
Distància
14,5 km
Temps
5.30 h
Tipologia
CC
Aigua
Observacions

Aigua amb control sanitari únicament la trobarem al refugi de l’Illa.

Trobarem varies tanques de bestiar al llarg del camí que tancarem un cop passem.