Carnaval

El Carnaval d'Encamp és immortal
Una festa ininterrompuda durant cinc dies, caracteritzada per la disbauxa i la sàtira, tot seguint el lema de la festa “Per Carnaval tot s’hi val” i sense oblidar les actuacions de l’Esbart Sant Romà”. És la festa estrella de la parròquia d’Encamp, organitzada i protagonitzada pel jovent de la parròquia i, com no podia ser d’una altra manera, els encampadans es senten molt orgullosos del seu Carnaval.

L’acte que dona el tret de sortida al Carnaval d’Encamp és la Penjada del de Sa Majestat el Carnestoltes. El diumenge de Carnaval té lloc el Judici dels Contrabandistes, on alguns joves disfressats de contrabandistes i carregats amb farcells baixen de la muntanya per més tard córrer pels carrers del poble perseguits per una patrulla de carrabiners espanyols, que acaben enxampant tota la colla dels Sis Dits.
Representant des de l’edat mitjana, el Ball de l’Òssa d’Encamp es fa el dilluns de Carnaval, on els joves de la parròquia representen, amb el seu estil esbojarrat, la tradicional llegenda tot integrant sàtira i acudits sobre l’actualitat més recent.

Dimarts de Carnaval, el dia que a tot Andorra  s’enterra la sardina, a Encamp té lloc l’Operació del Carnestoltes que, després d’estar penjat quatre dies, s’intenta evitar que es mori per no haver de resignar-se a deixar enrere el Carnaval i la disbauxa. Dimecres de Cendra, en no haver superat l’operació a mans dels inexperts “doctors”, es fa l’Enterrament del Rei Carnestoltes, després d’una suculenta sardinada, en una incineració com cal al so d’una sonora traca i amb la intervenció del Cullerot d’Encamp.