Encamp

Encamp, cor d’Andorra
Encamp es troba a 1.250 m d’altitud, i està situada al sector oriental del país amb una superfície aproximada de 82 km2. Limita al nord amb la parròquia de Canillo, a l'est fa frontera amb França, al sudest fa frontera amb Espanya, al sud amb la parròquia d'Escaldes-Engordany i a l'oest amb les parròquies de la Massana i d'Ordino.

És la segona de set parròquies del Principat d'Andorra en l'ordre protocol·lari, ocupa gairebé el 18 % del territori nacional i el seu terme parroquial comprèn Encamp, Vila, les Bons, la Mosquera, el Tremat i el Pas de la Casa.

Agermanada amb les ciutats de Rouillac (França), Mojácar (Espanya) i l'Alguer (Itàlia), Encamp és punt de pas de la coneguda ruta GR11, un sender de gran recorregut que recorre els Pirineus per la seva vessant sud, des del Cantàbric fins a la Mediterrània i del GR7, l'altre sender de gran recorregut que travessa els Pirineus d'est a sud, i que forma part del Gran Recorregut Europeu E4, que va de Grècia a Gibraltar.

És la porta d’entrada a les pistes d’esquí de GrandValira (el domini esquiable més gran dels Pirineus).
El Funicamp (el funicular més llarg d’Europa) ha fet d’Encamp un poble de reconeguda destinació turística tant a l’hivern com a l’estiu, així com un punt d’interès d’activitats relacionades amb la natura. A Encamp podem practicar el senderisme, la pesca, l’escalada, vies ferrades, etc.

Encamp s’ha posicionat com a destinació de turisme esportiu de qualitat, rebent equips d’elit al Complex Esportiu i Sociocultural d’Encamp i al Centre Esportiu del Pas de la Casa.

Encamp ofereix una gran varietat gastronòmica, combinant els plats més típics de muntanya amb sabors exòtics de cultures foranes. La gastronomia i la cultura formen part de la identitat del poble.

Les festes de Carnaval, l’escudella de Sant Antoni, la Festa Major o el Nadal formen part de la idiosincràsia dels encampadans.

Encamp ha sabut combinar la tradició amb la modernitat, no només en el terreny cultural sinó també en l’arquitectònic. Trobem construccions romàniques com el conjunt romànic de Sant Romà de les Bons a tocar d’edificis construïts al segle XX com és l’edifici administratiu del Comú d’Encamp, dos estils que conviuen en perfecta harmonia.