Esteu aquí: Inici / Què fer? / Cultura / Esglésies-monuments / Molí del Guillem
  • Imprimeix-ho
  • Envia

Molí del Guillem

Ubicat en un petit edifici d'estil popular construït amb pedra i llosat a dues aigües, amb poques obertures, destaca l'arc de mig punt i volta de canó destinada a allotjar el rodet de fusta.
Imatge Principal

Antic molí fariner propietat de Casa Guillem, d'arquitectura popular de muntanya i propulsat per energia hidràulica, el podríem datar del segle XVIII. Conserva tota la maquinària en perfecte estat de manteniment.

Aquí podrem descobrir com molien el gra de manera artesanal antigament i com era de dura la vida a la muntanya durant els segles passats.

Sota la *tremuja, descobrirem la *sotana (o sotamola) i la *volandera i les històries d'una vida a punt de desaparèixer.

 

*tremuja: caixa en forma de tronc de piràmide o de con invertits que funciona com un embut deixant caure per la seva obertura inferior els materials que s’hi tiren per la superior, la qual serveix per a alimentar un aparell triturador, classificador, un forn.

*sotamola: mola inferior, fixa, d’un molí.

*volandera: peça en forma de corona circular que es posa al voltant d’un eix, com la que es posa a l’extrem de l’eix d’un carro entre la roda i la clavilla.

Galeria d'Imatges
Molí inferior-01.jpg Molí inferior-02.jpg Molí inferior-03.jpg Molí interior-01.jpg Molí interior-02.jpg

© 2013, COMÚ ENCAMP - Plaça dels Arinsols, 1 · AD200 Encamp (Principat d'Andorra) - Tel. +376 873 200