Esteu aquí: Inici / Què fer? / Cultura / Esglésies-monuments / Església de Sant Romà de Vila
  • Imprimeix-ho
  • Envia

Església de Sant Romà de Vila

Església adscrita al nucli de població de Vila, d’estil romànic, que ha estat datada al segle XIII a partir de la mesa d’altar que hi havia originalment.
Imatge Principal

Església romànica reformada durant el segle XX.

De construcció i planta molt senzilla, està rematada per un absis rectangular. El petit *campanar d'espadanya acull una campana de tradició gòtica.

A l'interior de l'església trobarem la reproducció del frontal d'altar romànic que el 1922 va ingresar al Museu Nacional d'Art de Catalunya, a Barcelona. Aquest frontal d'altar és l'única mostra de pintura romànica sobre fusta que existeix a  Andorra. A part és un dels pocs frontals d'altar romànics conservats inègrament, és a dir, que encara avui en dia conserven les tres cares. A la cara fontal hi ha representada una Maiestas Domini envoltada per l'Atmetlla Mística i 8 apòstols. A les altres dues cares hi han representades L'Assumpció de la Mare de Déu i tres apòstols més. El retaule és de principis del segle XX i representa la vida del sant titular i diferents sants.

El frontal d'altar i el camí que hi mena fan interessants la seva visita.

La seva Diada es celebra el Dilluns de Pentecosta.

 

*espadanya: coronament superior, per sobre de la teulada, de la façana o d'una qualsevol de les parets d'una església, amb un o diversos buits on són col·locades les campanes.

Galeria d'Imatges
altar-01.jpg altar-02.jpg campanar-001.jpg diada-01.jpg exterior-01.jpg exterior-02.jpg interior-01.jpg interior-02.jpg

© 2013, COMÚ ENCAMP - Plaça dels Arinsols, 1 · AD200 Encamp (Principat d'Andorra) - Tel. +376 873 200